Veelgestelde vragen

Eerlijk & heerlijk staat voor een transparant, duidelijk verhaal. Wij willen dan ook graag antwoord geven op vragen die u heeft over het concept eerlijk & heerlijk of maatschappelijk verantwoord ondernemen op productniveau. Hieronder ziet u een overzicht van veelgestelde vragen, mocht u zelf ook een vraag hebben, kunt u deze stellen via het contactformulier.
 • Eerlijk & heerlijk van Sligro Food Group is een duurzaam geproduceerde assortimentsselectie die is gebaseerd op vier hoofdpijlers, om een zo breed mogelijk keuze in verantwoorde producten aan te kunnen bieden. Voor verschillende producten zijn er verschillende keurmerken, die zich allemaal op andere onderdelen en onderwerpen richten. Een keurmerk dat zich richt op dierwelzijn zegt niets over eerlijke handel en dat iets biologisch is zegt niet dat het een duurzame keuze is. Kortom om zoveel mogelijk informatie te kunnen verstrekken, zijn er veel verschillende keurmerken nodig.
 • Een product kan inderdaad bij meerdere pijlers horen. Een voorbeeld hiervan is een biologisch streekproduct, een biologisch fairtrade product, maar ook een duurzaam streekproduct is mogelijk.
  Door middel van de gekleurde blaadjes geven wij aan bij welke pijler een product hoort.
 • Eerlijke handel is handel waarbij de grondstoffen oorspronkelijk uit niet-EU lidstaten afkomstig zijn. Eerlijke handel draagt bij aan duurzame ontwikkeling en rechten van producenten en arbeiders, vooral in ontwikkelingslanden. De extra inkomsten die de producenten ontvangen door de voorwaarden van eerlijke handel dienen ze te gebruiken om hun eigen leefomgeving te verbeteren.

  Producten waarbij je hieraan kunt denken zijn koffie, thee, chocolade, wijn, suiker, jam, rijst, allerlei soorten fruit, katoen en ijs.
 • De termen biologisch en ecologisch worden door elkaar gebruikt. Het verschil is dat biologie zich bezig houdt met “de levensverschijnselen” zelf en ecologie met de betrekkingen tussen de levensverschijnselen onderling en die met hun omgeving. Als we het hebben over biologische producten dan hebben we het over beide zaken omdat bij biologische producten, biodiversiteit en de omgeving een zeer grote rol spelen. Niet voor niets is het EKO keurmerk, het keurmerk voor biologische producten.


  Biologisch: op de biologie( leer van de levensverschijnselen, studie van plant- en dierkunde) betrekking hebbend: ~e landbouw die werkt zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

  Ecologisch: 1. m.b.t. de ecologie (wetenschap die betrekkingen tussen organismen en hun omgeving bestudeert) 2. milieuvriendelijk

 • Duurzaam is een zeer breed begrip. Eerlijk & heerlijk duurzaam kent twee stromingen, namelijk dierwelzijn en duurzame productieprocessen. Waarden die hierbij centraal staan zijn dierenwelzijn, energiebeheer en milieubehoud. Voor zowel dierenwelzijn als duurzame productieprocessen is inzicht in de keten essentieel. Er zijn verschillende keurmerken, die zich allemaal op andere onderdelen en onderwerpen richten. Zo zijn er keurmerken die zich richten op vis of op eieren en zijn er keurmerken die overkoepelend zijn voor meerdere producten. Om zoveel mogelijk informatie te kunnen verstrekken over verschillende producten maakt eerlijk & heerlijk gebruik van verschillende keurmerken.
 • Gemaakt van natuurlijke ingrediënten is niet hetzelfde als van biologische ingrediënten. Een product mag alleen biologisch worden genoemd als het aan de strenge eisen op dit gebied voldoet en het is gecontroleerd door Skal of een andere daarvoor bevoegde Europese instantie.

  Het EKO-keurmerk geeft aan dat het voedingsmiddel een product is van de biologische landbouw. Biologische boeren gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Door gebruik te maken van biologische gewasbescherming en natuurlijke bemesting wordt het milieu minder belast. Biologische veehouders geven hun dieren biologisch voer, hebben een diervriendelijke werkwijze en geven de dieren volop de ruimte.

  Het EKO-keurmerk garandeert ook dat er bij de productie geen gebruik is gemaakt van genetische modificatie. Daarnaast mogen EKO-producten geen chemische kleur-, geur- en smaakstoffen bevatten en niet worden doorstraald om ze langer houdbaar te maken.
 • Eerlijk & heerlijk kiest voor Nederlandse streekproducten omdat deze producten extra aandacht verdienen. Deze streekproducten zijn landelijk bekend en geliefd, herkomst en smaak zijn hierbij de belangrijkste waarden. In feite komt ieder product natuurlijk ergens vandaan, dus zou ieder product een streekproduct kunnen zijn. Aangezien wij onze aandacht willen richten op de mooie producten uit Nederland, hebben wij strenge regels opgesteld waaraan de producten moeten voldoen. Of een product aan deze regels voldoet wordt gecontroleerd door een onafhankelijk bureau.
 • Biologische vis, voorzien van een EKO-keurmerk of Europees biologisch keurmerk, wordt gekweekt zonder onnodige schade toe te brengen aan het ecosysteem in bassins in de zee of in natuurwater. De vis krijgt een combinatie van plantaardig- en duurzaam voedsel en wordt gekweekt zonder chemicaliën, groeihormonen en andere schadelijke stoffen. Bij wilde vis kun je de omgeving waarin de vis zwemt niet controleren en weet je dus bijvoorbeeld niet wat de vis heeft gegeten en of de vis aan schadelijke stoffen is blootgesteld. Om de vis van een biologisch keurmerk te kunnen voorzien moet je alles van de vis weten en dat kan alleen bij gekweekte vis.
 • Als u meer informatie wilt over een bepaald keurmerk kunt u deze vinden op deze site bij het onderdeel keurmerken. Hier vindt u ook doorverwijzingen naar diverse websites van keurmerkorganisaties. Een andere website waar u veel informatie kunt vinden over keurmerken is www.voedingscentrum.nl